Internationale Dag van de Aardappel

De verenigde Naties hebben onlangs 30 mei uitgeroepen als de Internationale Dag van de Aardappel. Wereldwijd is er voor de eerste keer aandacht besteed aan deze dag. Ook bij de FAO in Rome.  Daar zat namens de NAO Erika den Daas in een panel om de mogelijkheden en de positie van Nederland en het bedrijfsleven aan te geven om tot verdere groei van de wereldwijde aardappelsector te komen.

In de tweede Kamer (Nieuwspoort) is door BO Akkerbouw en haar leden Avebe, LTO Nederland, NAO, Plantum en VAVI, plus SeedNL een ludieke actie met een serieuze ondertoon gehouden. Kamerleden en beleidsmedewerkers van de Tweede Kamer werden met een quiz getest op hun aardappelkennis over alle aspecten van de aardappel. Welke belangrijke voedingstoffen zitten er naast vitamine C veel in aardappelen? Hoeveel mensen wereldwijd kunnen eten dankzij Nederlandse pootaardappelen? Deze en andere vragen kwamen aan bod tijdens de Aardappelquiz in Den Haag. Quizmaster Jan van Hoogen praatte de vragen aan elkaar en zorgde ervoor dat er flink wat aardappelkennis bij de Kamerleden en hun medewerkers terecht kwam.

Kamerleden waren soms verrast over de omvang van de aardappelsector in de wereld en hoeveel mensen ervan afhankelijk zijn zowel qua teelt als ook het consumeren van aardappel en aardappelproducten. De winnaar van de quiz – Caitlin Hafkamp, werkzaam voor de NSC-fractie – ontving de wisselbokaal met als voorwaarde deze over een jaar weer beschikbaar te stellen. De organisatoren keken tevreden terug op deze geslaagde actie.

Dick Hylkema
Directeur

Voor meer informatie:

  • hylkema@nao.nl