Introductie nieuwe DG ministerie LNV

Dinsdag 20 februari heeft de nieuwe directeur-generaal (DG) Agro van het ministerie van LNV Marten van den Berg kennis gemaakt met Plantnet International (PNI) , de koepel van de plantaardige internationale handel waar ook de NAO onderdeel van uitmaakt. Behalve NAO bestaat PNI uit het GroentenFruit Huis, Anthos, VGB, Plantum en AVAG.

De DG is 1 januari jl. bij LNV begonnen en heeft veel internationale ervaring. Zo was hij tot voor kort ambassadeur in India, maar ook was hij DG buitenlandse betrekkingen bij BuZa en eerder bij EZ deed hij ook o.a. buitenlandse betrekkingen. Van huis uit is hij econoom.

Het bezoek vond plaats bij Bakker Barendrecht, de groente en fruit leverancier van Ahold Delhaize. Na een rondleiding (incl. het bijwonen van een fyto-keuring door de KCB) heeft iedere deelsector van PNI een korte pitch gehouden over de eigen sector en aangeven wat zaken zijn waar vanuit LNV aandacht voor moet zijn. Door de NAO zijn o.a. genoemd het grote belang van het in stand houden van het teeltareaal en voldoende capaciteit bij NVWA en LNV als het gaat over markttoegang. Marten van de Berg gaf aan dat hij – vanwege zijn eerdere functies – vrij goed bekend is met het grote belang van de plantaardige export. Hij benadrukte dat LNV zeker niet alleen  primaire productie is en dat ons verdienmodel met name in het buitenland ligt.

Sinds de oprichting van PNI enkele jaren geleden is er een structureel overleg met LNV op het niveau van de DG Agro.

Dick Hylkema
Directeur

Voor meer informatie:

  • hylkema@nao.nl