NAO-Proj200x65
 
 lege cel lege cel
pcc180x120
 

 

 

 

  

dinsdag, 13 Augustus 2019 09:10

PCC adviseert: controleer leverancier

Logo PCCDe PCC Werkgroep Hygiëneprotocol Ringrot adviseert pootgoedhandelshuizen goed te controleren of een pootgoedteler is gecertificeerd. Het PCC Hygiëneprotocol Ringrot schrijft voor dat gecertificeerde pootgoedhandelshuizen alleen pootgoed mogen verhandelen van gecertificeerde telers. Pootgoedhandelshuizen kunnen controleren of hun teler is gecertificeerd, via het OPG-bestand dat de NAK dagelijks stuurt. Handelshuizen kunnen de status ook controleren via het NAK-loket.

Pootgoedhandelshuizen en pootgoedtelers die pootgoed aankopen van niet gecertificeerde telers lopen het risico om een kritische tekortkoming opgelegd te krijgen. De bedrijven krijgen van de NAK in dat geval 21 dagen de gelegenheid om een beterplan op te stellen. Na beoordeling door de procesmanager van de NAK, kan hij de kritische tekortkoming voorwaardelijk maken. Indien de NAK de overtreding in 2020 wederom vaststelt, verliest het pootgoedhandelshuis of de pootgoedteler zijn certificaat.

De Pootaardappel Contact Commissie is een gezamenlijke commissie van LTO en NAO. De werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van NAO, LTO, NAV, Cumela, NAK en NVWA. Ook pootgoedhandelshuizen en professionele sorteerbedrijven zitten in de werkgroep.

Diverse documenten, handleidingen, vertalingen, toegelaten middelen, erkende bedrijven enz. vindt u op de NAO website hier

Contactpersoon: Jan Gottschall (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)