NAO-Proj200x65
 
 lege cel lege cel
pcc180x120
 

 

 

 

  

Nieuws

Nr14a Logo Aardappelrooidag

Lokale klimaatkanjer in de schijnwerpers op de Nationale Aardappelrooidag

Tweede editie grootser met locaties door het hele land

Op zaterdag 3 september vindt de tweede editie van de Nationale Aardappelrooidag plaats. Na het succes van de afgelopen editie, is de rooidag dit jaar grootser met telers verdeeld over het hele land. Zij zetten hun akkers open om jong en oud te leren over de duurzame groei en oogst van aardappelen. Bezoekers rooien gratis een zak aardappels voor thuis en kunnen meedoen aan verschillende activiteiten. De Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) hoopt met deze dag mensen weer dichter bij de bron van het eten op hun bord te brengen. Uit het Pieperonderzoek, uitgevoerd in opdracht van de NAO, blijkt dat 31% van de Nederlanders nog nooit op een boerenbedrijf is geweest, en 58% nog nooit op een aardappelboerderij. 48% kan ook geen aardappelplant herkennen. Daar moet deze leerzame dag verandering in brengen.

Nr11a Rooidag new1  Nr14a Nationale Aardappelrooidag 2 

Een kijkje achter de schermen

De dag belooft dan een leerzaam en gezellig programma voor het hele gezin. Met verschillende activiteiten krijgen bezoekers een kijkje achter de schermen. De Nationale Aardappelrooidag sluit ook direct aan op de trend om meer lokaal en duurzaam te eten. Veel mensen weten niet dat de aardappel het op duurzaamheidsgebied heel goed doet: slechts 15% omschrijft de aardappel als duurzaam. Dit terwijl aardappels een relatief lage impact hebben op klimaatverandering, landgebruik en waterverbruik. Bij duurzaam koken vindt men het voornamelijk belangrijk (71%) dat producten worden geproduceerd in Nederland.

Duurzame ontwikkelingen in de sector

De NAO grijpt deze dag ook aan om de aandacht te vestigen op verschillende innovaties op duurzaamheidsgebied in de sector, zoals nieuwe rassen, zuinigere machines en transport en het stimuleren van biodiversiteit. In het Pieperonderzoek vroeg de NAO ook uit wat consumenten belangrijk vinden dat boeren doen om de duurzaamheid van aardappels te bevorderen. De top 5: 1 Bestrijdingsmiddelen verminderen (66%), 2 Ontwikkelen van rassen die beter bestand zijn tegen ziektes (46%), 3 Energiezuinige trekkers en machines (40%), 4 Ontwikkelen van klimaatbestendig rassen (40%), 5 Minder water gebruiken (38%). Dick Hylkema, directeur van de NAO: “Het belangrijkste dat we met deze dag willen bereiken, is bewustzijn creëren bij de consument over de lage impact van de aardappel op het milieu, de veelzijdigheid van de aardappel in gerechten en het oer-Hollandse karakter.”

Nr14a Nationale Aardappelrooidag 3

Praktische informatie

De Nationale Aardappelrooidag is van 10:00 of 11:00 tot 16:00 te bezoeken. De exacte tijden en activiteiten verschillen per locatie. Toegang en aardappels rooien is gratis en er zijn locaties in Emmeloord (FL), Zwartewaal (ZH), Herkingen (ZH), Numansdorp (ZH), Zijldijk (GR), en Zevenbergen (NB).
Bekijk alle informatie over de locaties via aardappels.nl/rooidag.

 

Nr13c ASC 32e news1Voor zover bekend heeft in de 65 jarige historie van de ASC kadercursus geen enkele groep ooit zo lang moeten wachten op hun diploma. De 32e groep, die in september 2018 gestart was heeft de cursus door de Corona beperkingen pas op 16 juni j.l. kunnen afsluiten.

De afsluiting van deze 4 jaar bestond uit een mooi tweedaags programma met de RABO bank, Boerderij van de Toekomst en het HLB in Wijster. De gezamenlijke overnachting bood veel gezelligheid en volop gelegenheid om weer bij te praten.

 

Door te combineren met de ASC bestuursvergadering, kon ook het voltallige ASC bestuur aanwezig zijn bij de diplomering. Uiteindelijk hebben van de 29 cursisten het ASC kaderdiploma behaald.

Nr13c ASC 32e news2De groei van onze sector weerspiegelt zich ook in de belangstelling voor de ASC cursus. Hoewel pas dit voorjaar een nieuwe cursus van start is gegaan, is de inschrijving voor de volgende cursus al weer vol. Het advies is om bij interesse voor de kadercursus dit voldoende vroeg aan te geven.

 

Voor meer nformatie: Karst Weening, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nr13a ambassade parijs news1Op 28 juni vond in de residentie van de Nederlandse ambassadeur in Parijs een netwerkbijeenkomst plaats van een aantal landbouwattachés die in Frankrijk actief zijn. Het betrof 17 landen. Het doel van de bijeenkomst is om het Franse overheids- en landbouwnetwerk te bedanken voor de contacten van het afgelopen seizoen. Ieder land presenteerde zich met een aantal voor dat land typische gerechten. De Nederlandse ambassade had er voor gekozen om de aardappel centraal te stellen ben daarmee gaf uiteraard ook de NAO acte de présence. Men had 4 aardappelgerechten laten maken en deze werden aangeboden aan het langs de tafels passerende gezelschap. Deze tafels waren opgesteld in de prachtige tuin van de residentie van de Nederlandse ambassadeur: l'hôtel d’Avaray.

Nr13a ambassade parijs news2Dit pand is sinds 1920 in bezit van de Nederlandse staat. Een aantal jaren geleden is het interieur benut om opnames te maken voor de bekende film Intouchable.

Tijdens de bijeenkomst kwam ook de Franse minister van Landbouw Marc Fesneau nog even langs. Net lang genoeg om de NAO in staat te stellen hem aan de Nederlandse tafel te ontvangen en hem de Franse versie van het aardappelhandboek te kunnen overhandigen.

 

Meer informatie: Dick Hylkema, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nr12a landbouwraden news2De landbouwraden en –attachés komen jaarlijks terug in Nederland om bijgepraat te worden over onderwerpen in de Nederlandse land- en tuinbouw. De week bestaat uit een aantal sectoren en thema’s waar men - gezien de krappe tijdsspanne - heel selectief de onderwerpen kiest.

Op woensdag 22 juni werd er aandacht besteed aan uitgangsmateriaal. Eerst ging men op bezoek bij ENZA zaden in Enkhuizen en de middag was gereserveerd voor de aardappel. Bij WUR Lelystad praatte de NAO de groep van ruim 50 personen bij over de positie van de aardappel in de wereld, de rol van Nederlandse pootaardappelen, de kracht van het Nederlandse aardappelcluster, de innovaties in veredeling en het grote belang van behoud van het aardappelteeltareaal in Nederland zoals het Waddengebied.

Vervolgens werd er in 2 deelgroepen verder gesproken over SeedNL (het samenwerkingsverband van LNV, BuZa, Plantum en NAO om de beschikbaarheid van kwalitatief goed zaaigoed in met name Afrika en Azië te bevorderen) en de andere groep over de ontwikkelingen t.a.v. duurzame aardappelteelt.

Nr12a landbouwraden news1De middag werd besloten met een bezoek aan de Boerderij van de Toekomst in Lelystad en aan het eind van de dag was er een grote netwerkbijeenkomst op de Floriade in Almere. Al met al een zeer geslaagde mogelijkheid om onze sector uitgebreid voor het voetlicht te brengen en te benadrukken wat de grote waarde is van het landbouwraden netwerk voor onze leden.

 

Meer informatie: Dick Hylkema, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nr11a Rooidag new1Op zaterdag 3 september 2022 vindt de tweede editie van de Nationale Aardappelrooidag plaats. Vorig jaar riep de NAO samen met de deelnemende bedrijven in de promotiecampagne Power tot he Pieper deze feestelijke dag vol pieper-activiteiten in het leven om de oogst te vieren.

Wegens succes is de feestdag dit jaar nog grootser georganiseerd, met meer deelnemende telers en meer activiteiten. Bezoekers trekken onder meer samen met een boer de akkers op om het rooien van de aardappelen onder de knie te krijgen en een zak voor thuis te vullen. Telers verdeeld over het land zetten hun akkers open om bezoekers te leren over de groei en oogst van de oer-Hollandse aardappel. Toegang is gratis.

Leerzame activiteiten

De dag belooft een leerzaam en gezellig programma voor het hele gezin. Met verschillende activiteiten krijgen bezoekers een kijkje achter de schermen bij de boer. Vul een zak nieuwe aardappels op de akker en leer hoe de groei en het rooien in zijn werk gaat. Bekijk de rooimachines, ga creatief aan de slag met aardappelstempels of breek het aardappelschil-snelheidsrecord. Verder zijn er ook kids-workshops over hoe aardappels het best bereid kunnen worden. De activiteiten variëren per locatie.

Rooidag2

Van poot tot bord

Dit jaar staat de Nationale Aardappelrooidag in het teken van leren waar je eten vandaan komt. Uit het grote pieperonderzoek, uitgevoerd in opdracht van de NAO, blijkt dat 35% van de Nederlanders niet weet waar de aardappels in de winkel vandaan komen. Onder de stedelingen is dit zelfs 39% en in de leeftijdscategorie 18-30 41%. Dit terwijl de aardappels letterlijk om de hoek groeien en geteeld worden en mede daardoor heel duurzaam zijn. De gemiddelde Nederlander eet per jaar zo’n 86 kilo aardappelen, waarvan 53 kilo vers en 33 kilo bewerkt (zoals in patat of chips). De NAO en de bedrijven hopen met deze dag vol activiteiten Nederlanders weer dichter bij de bron van het eten op hun bord te brengen.

Praktische informatie

De eerste locaties zijn inmiddels bekend, de lijst met locaties wordt verder aangevuld op www.aardappels.nl.

Brielse Boer
Maasdijk 18
3238 LB Zwartewaal

Familie van der Velde
Peuterdijk 59
3249 AW Herkingen

V.O.F. W. en J. Elema
Kolholsterweg 1
9987 NL Zijldijk

De Nationale Aardappelrooidag is van 11:00 tot 16:00 uur te bezoeken, de exacte tijden en activiteiten verschillen per locatie.

 

Meer informatie: Dick Hylkema, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Op 18 mei j.l. is voor het eerst sinds 2019 weer een live Algemene Leden Vergadering van de NAO gehouden te Ermelo. Met zo’n 90 deelnemers aan het huishoudelijk deel en ruim 120 aan het openbaar deel was de opkomst goed te noemen. Hans Geling sprak als voorzitter van het bestuur een openingswoord uit bij de start van het huishoudelijk deel en daarna kwamen er diverse agendapunten van de vereniging aan de orde.

Nr10a HansGeeling news1  Nr10a HansGeeling news2 

Allereerst werden de resultaten van de NAO in het afgelopen seizoen 2021/2022 gepresenteerd.
Deze korte brochure is ook hier te vinden.

T.a.v. de samenstelling van het bestuur is Jan van Hoogen herbenoemd voor 3 jaar en tevens volgt hij Hans op als voorzitter voor de komende 2 jaar. Arie Hammink wordt voor 2 jaar vice-voorzitter. Het voorzitterschap en vice-voorzitterschap van de NAO rouleert iedere 2 jaar tussen de bestuursleden. Het volledige bestuur bestaat uit Jan van Hoogen (vz), Arie Hammink (vv), Erika den Daas, Léon van de Oord en Hans Geling.

Na deze bestuurszaken kwamen alle financiële onderwerpen langs. Dick Hylkema gaf als directeur een toelichting op de cijfers. De jaarrekening 2021 werd door de ALV vastgesteld met een décharge verlening aan bestuur en directeur. De begroting 2022 werd goedgekeurd incl. een contributieverhoging van 5% plus inflatie. Voor de langere termijn gaf het bestuur aan te denken aan een geleidelijke contributieverhoging zodat de NAO in 2027 een sluitende begroting heeft. Tot die tijd wordt er een deel van het vermogen gebruikt om het tekort af te dekken. Maar de ALV besluit jaarlijks over deze stappen en het bestuur bekijkt permanent of er ook nog andere mogelijkheden zijn om het tekort op termijn af te dekken.

 

Nr10a BramWerkman news3  Nr10a Hamer news4 

Aan het eind van de vergadering kreeg Bram Werkman de gouden NAO speld overhandigd vanwege zijn decennia lange lidmaatschap van diverse NAO commissies. En de NAO vergaderhamer werd door Hans aan Jan van Hoogen gegeven. Jan en Dick bedankten Hans voor zijn voorzitterschap.

Het openbaar deel was volledig gericht op de inleiding van André Hoogendijk, directeur van de BO Akkerbouw. Hij ging in op de toekomst van de aardappelteelt. De sheets zijn hier terug te vinden.

Nr10a Andre Dick news5  Nr10a Andre news6 

 

Nr10a Joop Vos news7Als afsluiting van de ALV trad de cabaretier Joop Vos op met een korte act van de zaken die hij tijden de hele middag had gesignaleerd.

Nr9a demodag newsDe voorbereidingen voor de Aardappeldemodag zijn in volle gang. Zie ook de website www.aardappeldemodag.nl

Na 4 jaar is er weer een live event op het proefbedrijf van de WUR in Westmaas. De organisatie is in handen van WUR en NAO. De Aardappeldemodag is dé ontmoetingsplaats van de aardappelsector en richt zich op de gehele aardappelketen. Telers, handel, verwerkers en veel andere bedrijven die actief zijn in de aardappelsector in binnen- en buitenland komen naar de Aardappeldemodag in Westmaas om elkaar te ontmoeten en elkaar te informeren over de nieuwste ontwikkelingen. We hopen weer ongeveer 8.000 bezoekers te mogen verwelkomen in Westmaas. De entree voor bezoekers is zoals altijd gratis.
Het thema is dit jaar “Kennis maken, kennis delen”. Met elkaar (opnieuw) kennismaken en het delen van kennis, daar draait het altijd om op Aardappeldemodag. Vandaar dat dit als thema is gekozen voor de aanstaande editie. Dat er na lange tijd weer genoeg informatie uit te wisselen valt, staat buiten kijf. Alleen al op het proefbedrijf is de laatste jaren een keur aan onderzoek en resultaten voorbij gekomen. Daarnaast zullen deelnemende standhouders uiteraard weer veel laten zien en vertellen over ontwikkelingen en noviteiten rondom de eigen bedrijvigheden. En het treffen van partners in de keten is bij uitstek een mogelijkheid op deze dag.

Aardappeldemodag is ook een evenement waarin onderzoek en bedrijfsleven bij elkaar komen. Door de ontmoeting en het gesprek met elkaar aan te gaan, komen onderzoek en bedrijfsleven erachter wat leeft in de praktijk en daar kunnen beiden op anticiperen met noviteiten en aanpassingen. Jarenlang is praktijkonderzoek enkel gericht geweest op bemesting en gewasbescherming met chemie. Vandaag de dag zijn het thema’s als bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit waar in toenemende mate aandacht naar uitgaat. Het zijn onderwerpen die erom vragen zo veel mogelijk over de hele breedte van de sector met elkaar in gesprek te gaan.

En niet alleen ervaren ondernemers zijn uit op het vergaren van informatie. Ook onder jonge boeren – de nieuwe generatie - heerst een enorme behoefte aan kennisvergaring. Daarom staat op de aanstaande editie van de Aardappeldemodag weer een compleet Jonge Boeren Programma op de agenda met actuele en voor hen aansprekende onderwerpen. Dat alles valt natuurlijk prima te plaatsen in het gekozen beursthema ‘Kennis maken, kennis delen’.

 

Meer informatie: Dick Hylkema, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nr7b PE newsOp het NAO-Nederland-paviljoen op Potato Europe 2022 zijn voor bedrijven en organisaties stands beschikbaar. De deelnemers kunnen kiezen uit een stand van 9 of 12 vierkante meter, inclusief bedrijfslogo, zitje, stopcontact, verlichting e.d.. Koffie, thee en drankjes worden verzorgd vanuit het bekende centrale loungedeel. Het streven is om aan het eind van de eerste beursdag een netwerkreceptie te organiseren in samenwerking met LNV. LNV is betrokken bij de stand. DLG ondersteunt NAO bij de organisatie van het Nederland-paviljoen. Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met Jan Gottschall van de NAO.

Voor informatie over de stands in het paviljoen kunt u contact opnemen met Benno Grimberg van DLG Benelux Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 51 981 000.

Contactpersoon: Jan Gottschall (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

 

 

Nr7b PE newsOp het NAO-Nederland-paviljoen op Potato Europe 2022 zijn voor bedrijven en organisaties stands beschikbaar. De deelnemers kunnen kiezen uit een stand van 9 of 12 vierkante meter, inclusief bedrijfslogo, zitje, stopcontact, verlichting e.d.. Koffie, thee en drankjes worden verzorgd vanuit het bekende centrale loungedeel.

Het streven is om aan het eind van de eerste beursdag een netwerkreceptie te organiseren in samenwerking met LNV. LNV is betrokken bij de stand. DLG ondersteunt NAO bij de organisatie van het Nederland-paviljoen.

Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met Jan Gottschall van de NAO. Voor informatie over de stands in het paviljoen kunt u contact opnemen met Benno Grimberg van DLG Benelux. Zijn contactgegevens zijn: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., mobile: 06 51 981 000

 

Contactpersoon: Jan Gottschall (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Archiefoto: Potato Europe 2019. Het centrale deel van het NAO-Nederland-paviljoen wordt vernieuwd.

 

 

 

Nr6a FL news2Dinsdag 5 april heeft de NAO een bezoek gebracht aan de Fruit Logistica in Berlijn. Deze grootste AGF beurs wordt normaal begin februari gehouden maar door corona is het naar achteren geschoven.

De beurs was druk bezocht door zo’n 40.000 vakbezoekers uit 130 landen. Er waren 2000 standhouders uit 87 landen.

Vanuit de Nederlandse Aardappelhandel waren er ook een aantal bedrijven present. In 2023 zal de beurs weer 8-10 februari gehouden worden.

 

 

Meer informatie: Dick Hylkema, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nr6a FL news3  Nr6a FL news4 
Pagina 1 van 10