Voorkom doorbreken van resistenties phytophthora

Rassen met verbeterde resistenties tegen phytophthora dreigen die kwijt te raken door de nieuwe varianten van de phytophthora. De nieuwe variant EU-43 wordt al weer opgevolgd door EU-46. Blijven spuiten met gewasbeschermingmiddelen is cruciaal om de resistentie te behouden. Om te voorkomen dat middelen niet meer werken tegen nieuwe phytophthora-soorten is afwisseling van middelen met werkzame stoffen die tot een andere chemische groep behoren, van groot belang.

Zo werd de vertegenwoordigers van toeleveranciers van gewasbeschermingsmiddelen woensdag 10 januari 2024 voorgehouden. Dit gebeurde tijdens een bijeenkomst van de branchevereniging voor toeleveranciers in de land- en tuinbouw, Agrodis. De bijeenkomst past in het streven van de Taskforce Phytophthora van BO Akkerbouw. De taskforce met daarin onder meer de NAO was uitgenodigd om tijdens de sessie input te geven.

Foto: WUR-onderzoeker Geert Kessel wees op het belang om het aantal sporangia van phytophthora beperkt te houden. Hoe meer sporangia, hoe meer kans op het ontstaan van nieuwe resistente phytophthora-varianten.

Jan Gottschall
Secretaris / Beleidsspecialist

Voor meer informatie:

  • gottschall@nao.nl